Czy zdrowe sosy pomogą schudnąć?

przez | czerwiec 11, 2015

Polacy są wielbicielami sosów. Nasza rodzima kuchnia jest dość kaloryczna. Pojawiają się tutaj dania smażone, pieczone, z sosami, mąką i spora ilością tłuszczów oraz cukrów. W związku z tym nie każdy jest w stanie takie potrawy tolerować. Zdrowa dieta powinna wyglądać zupełnie inaczej. Nie trzeba jednak od razu rezygnować z tradycyjnej kuchni, wystarczy tylko gotować nieco odmiennie. Dzięki temu uratujemy swój żołądek, a także zadbamy o utrzymanie odpowiedniej wagi, co także ma dość spore znaczenie i należy mieć to wszystko na względzie.

dietaWarto zdecydować się na przygotowywanie sosów w nieco inny sposób. Zamiast tradycyjnej zasmażki, jaka ma zagęścić nasz sos, można zdecydować się na wykorzystanie innych trików, dzięki którym rzeczywiście będziemy mogli przyrządzić pyszne danie. Przede wszystkim warto wykorzystać mleczko kokosowe. Może wydaje się to dość egzotyczne rozwiązanie, ale taki dodatek sprawia, że sos jest idealnie zagęszczony, nie trzeba dodawać mąki czy niezdrowej i tłustej śmietany. Konsystencja jest wręcz aksamitna, więc uzyskujemy po prostu doskonały efekt. Dodajemy dowolne przyprawy i mięso, podsmażoną cebulkę i można z takiego mleka uzyskać sos ciemny, jasny, a nawet ostrzejszy sos curry. Warto więc mieć to wszystko na uwadze w takim momencie.

Ile kalorii mają sosy?

Polska kuchnia proponuje nam całe bogactwo sosów. Jeśli chcemy czuć tradycyjny smak, to warto zastąpić niektóre składniki mniej kalorycznymi. Oprócz mleka kokosowego, można wykorzystać także jogurt naturalny dodawany zamiast tłustej śmietany. W ten sposób nadal przyrządzamy swój ulubiony sos, ale dieta staje się znacznie zdrowsza, więc jest to rozwiązanie, na jakie warto się zdecydować w każdej sytuacji. Warto wprowadzić takie zmiany do swojej kuchni, a rzeczywiście będziemy mogli zapewnić sobie takie opcje, na jakich nam najbardziej zależy. W ten sposób każdy będzie mógł zmienić swoje przyzwyczajenia i spożywać mniej kaloryczne potrawy, ale jednak zachwycające wspaniałymi smakami, a to jest najważniejsze, jeśli chodzi o polską kuchnię.